Fenntarthatóság

Az égetett kerámia építőanyagok alkalmazásával épített ingatlan esetében – a hosszú élettartamot, valamint a használati (majd a későbbi újrahasználati/újrahasznosítási) idő alatt jelentkező előnyöket figyelembe véve – a környezeti terhelés minimális. A tégla és a cserép társadalmi, környezeti és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható.

Archivenumber: WB_18328

office building in Lustenau, Austria;http://www.baumschlager-eberle.com/

Az előzőekben már megfogalmaztuk ennek fő okait, amelyek a következők:

• a tégla és a cserép természetes alapanyagokból készül, az energiahatékonyság növelését, az energiafelhasználás és a CO2 kibocsátás csökkentését célzó fejlesztések eredményeképpen pedig a korszerű gyárak ma már energiatakarékos és környezetkímélő módszereket alkalmaznak, illetve az agyagbányákat teljes kitermelésük után visszaadják a természetnek, rekultiválják (ld. Gyártási folyamat);
  • segítenek megőrizni az építészeti örökséget, annak regionális sokszínűségét Európa-szerte, egyúttal tökéletesen alkalmasak innovatív, jövőbe mutató épületek megépítésére (ld. Hagyomány és modernség);
  • tartósságuk egyedülálló, élettartamuk rendkívül hosszú (ld. Tartósság, időtállóság);
  • egyszerűen, gyorsan és rugalmasan alkalmazhatók, ugyanakkor rendkívül sokoldalú felhasználási lehetőséget biztosítanak, és szabad teret adnak a különböző építészeti elgondolásoknak (ld. Esztétikai érték, egyediség; Gyors és rugalmas alkalmazhatóság);
  • a belőlük készült épületek fokozott biztonságot és védelmet nyújtanak (ld. Biztonság, védelem);
  • felhasználásuk komfortos, egészséges belső klímát biztosít (ld. Komfort és egészség);
  • hőszigetelő, illetve hőtároló képességük révén hozzájárulnak az épület fűtési, illetve hűtési energiaigényének csökkenéséhez (ld. Alacsony energiafelhasználás);
  • alkalmazásuk megfizethető, gazdaságos megoldást jelent, valamint az így készült építmények maradandó értéket képviselnek (ld. Gazdaságosság).

A téglából és kerámia tetőcserépből épített – eleve hosszú, több mint 150 éves várható élettartamú – épület lebontása után, az épület életciklusának végén ezek az anyagok nem válnak környezetszennyező hulladékká: szinte teljes mértékben újrahasználhatók vagy újrahasznosíthatók, ezáltal hozzájárulnak a körforgásos gazdaság megteremtéséhez. Az újrahasznosítás és újrahasználat lehetséges módjai többek között a következők: téglaként vagy cserépként történő újabb felhasználás, alapozó/kitöltő anyag infrastrukturális beruházásokban, aggregátum mészhomok falazóelemek, illetve beton és habarcs gyártásához, teniszpálya borítása, növények számára hasznos anyag előállítása (pl. zöldtetőkön való használatra), kitöltőanyag növények gyökere körül. Az újabb kutatások a bontásból származó kerámia építőanyagoknak a tégla- és cserépgyártás alapanyagaként történő felhasználhatóságát vizsgálják.

TM-2012-pincefalu-gyorkony2

Az építőanyagok mindig építményekbe kerülnek beépítésre, ezért azok – társadalmi, környezeti és gazdasági szempontból egyaránt vizsgált – fenntarthatóságát az egész építményre és annak teljes életciklusára kell vonatkoztatni. A tégla és a cserép kiváló megoldásokat biztosít a fenntartható épületek megépítéséhez. Az égetett kerámia termékek környezeti profilja kedvező, számos európai gyártó terméke rendelkezik (az épületek környezeti teljesítményének meghatározásában egyre jelentősebb szerepű) ún. Környezetvédelmi Termék Nyilatkozattal (EPD). A MATÉSZ európai ernyőszervezete, az Európai Téglás Szövetség által készített útmutató egységes szabályokat alkalmaz az EPD-k kidolgozására vonatkozóan.

Az Európai Téglás Szövetség honlapján elérhető „Fenntarthatóság” című angol nyelvű online felület ide kattintva olvasható.