2018 02 19

A diófa köré épült ház

Harmóniában a természettel

Nagyvonalú terek, maximális funkcionalitás, fiatalos dizájn, csorbítatlan harmónia a természettel. Elegancia, visszafogottság. E szavakkal lehet leginkább körülírni azt a különleges családi házat, amely egy diófa köré épült… 

 hazbemutato-diofahaz-foldes-korosi-teglassy-3

 

„Amikor megérkeztünk a faluba, minden olyan szép, minden olyan hangulatos és zöld volt, hogy rögtön éreztem: ez a település lesz az otthonunk. Meglátva a panorámát és a nagy diófát, azonnal beindult a kreatív gondolkodás. Feltettük magunknak a kérdést: vajon nem lenne-e jobb, ha vásárlás helyett építkezésbe kezdenénk, hiszen egy új építésű családi ház mindig sokkal kevesebb kompromisszumot követel, a saját ízlésünkre és igényeinkre formálhatjuk. Belevágtunk hát az építkezésbe.” – mondja vendéglátónk, György, aki biztos támaszt talált a tervezőben, Földes Lászlóban.

 

hazbemutato-diofahaz-foldes-korosi-teglassy-1.jpg

a teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre

 

„Ami a legjobban megragadott az enyhén lejtő telekben, az a szélén álló hatalmas diófa volt” – meséli Földes László építész. – „Az a gondolatunk támadt, hogy az épület U-alakban vegye körül a fát, így létrejön egy különleges félátrium, amit fölülről a fa lombkoronája lefed. Ennek kettős célja van: egyrészt jó néhány helyiségben karnyújtásnyira ott vannak a diófa levelei, másrészt azáltal, hogy ez a félátrium csak nyugati irányban nyitott, speciális a mikroklímája: hűvösebb, mint a kert, így innen mindig friss, tiszta és hűvös levegő jön be. A lakótér kellemes klímáját tehát sikerült külön gépi szellőztetés nélkül, természetes módon megoldani. Alaprajzilag mindez érdekes koncepciót szült: kicsi a fesztáv, viszont amiatt, hogy az épület kígyóvonalban tekereg a fa körül, az állandó átfordulásokban nagyon jó térkapcsolatok jönnek létre: szépen fordul át a lépcsőház az étkezőbe, az étkező a konyhán keresztül a nappaliba. A tervezés során az egyetlen improvizáció a hálószoba Rómeó és Júliát idéző erkélye volt: a ház végfalára eredetileg egy kis franciaerkélyt terveztek, de olyan gyönyörű a kilátás a hegyekre-völgyekre, hogy a tulajdonosok végül konzolerkélyt kértek.

A falakat bontott téglával burkolták, ami emocionális megjelenést kölcsönöz az épületnek. A beltérben a fa dominál: a lépcsőnél és a galériánál szerkezetében egyszerű, mégis attraktív fa korlát található, hidegburkolat helyett pedig még az előszobában és a fürdőszobában is két centiméter vastag faparkettát fektettek le. A nappaliban a fafödém látszógerendák inkább loft-jelleget, mintsem rusztikus hangulatot árasztanak, a végeredmény modern, de nem minimál. A helyiség bézs és csokoládébarna színösszeállítása harmóniában áll a bútorzat színeivel. A fényes fehér konyhabútor szintén a belsőépítész ötlete volt, jól ellenpontozza a nappali és az étkező sötét bútorzatát, illetve a házban levő sok fafelületet.

„Egy jó ház létrejöttéhez három dolog fontos: az építtető, a tervező és a kivitelező; illetve az, hogy ők egymással jól tudjanak kooperálni. A „diófa-háznál” azonnal megértettük, mit szeretett volna a megrendelő, megtaláltuk a közös hullámhosszot, mind vele, mind a kivitelezővel. Tetszett a megrendelők józan igényessége, hogy semmi olyan dolgot nem akartak, ami ne lett volna reális, ugyanakkor mégis létrejöhetett egy egyéni, kissé avantgard elképzelés.” (Földes László)

 

Nyirő Norbert
Fotó: Kőrösi Péter, Téglássy Zsuzsanna

 

Cikk képekkel

Facebook megosztásGoogle Plus megosztásTwitter megosztásLinkedIn megosztás

Blog archivum

...